Museum

Het museum

        

In het museum vindt u alles wat te maken heeft met openbaar vervoer in Nederland, vroeger en nu.

Wat kunt u in ons museum zien

Een overzicht van de diverse Nederlandse maatschappijen van het openbaar vervoer. Te beginnen bij de NTM. In woord en beeld wordt dit duidelijk weergegeven in ruime vitrines. De diverse (vroegere) busmaatschappijen, LAB, LABO, NOF en ZWH komen ruim aan bod. Daarna komt u bij het vervolg zoals de FRAM en Noordned.  Via BBA, Zuidooster, Hermes, VAD, Midnet, VSL, ZWN. Hierna  wordt u richting het huidige openbaar vervoer geleid zoals Connexxion, Arriva, Keolis etc. Uniformen, documenten en attributen uit die tijd maken dat duidelijk. Het OV met de trein komt ook ruimschoots aan bod.     

                                              

U kunt een virtuele tour door het museum door op de ingang van het museum te klikken.  Klik daarna op de blauwe icoontjes op de vloer om je zelf te verplaatsen. Uiteraard blijft U van harte welkom om het museum te bezoeken en alle voorwerpen te bewonderen met een dezekundige uitleg van onze mensen.

                    

                       

Openingstijden Museum:
Ma ............................. gesloten                   Vr .......................... 10.00 - 16.00
Di  ............................. gesloten                   Za .......................... 10.00 - 16.00
Wo ...........................  10.00 - 16.00            Zo .........................  gesloten
Do ............................. 10.00 - 16.00

Het museum is gesloten op feestdagen. (tenzij anders aangegeven)     

   

                                         

Rondleidingen
Er worden rondleidingen gegeven door deskundige en enthousiaste medewerkers die veelal in het openbaar vervoer gewerkt hebben. Zij kunnen u uitgebreid informeren over het openbaar vervoer in Nederland, vanaf het begin tot en met het huidige openbaar vervoer.

Kinderspeelhoek
Voor de jonge kinderen heeft het museum een kinderspeelhoek ingericht.
Hier kunnen ze met lego en een houten treinbaan spelen.

Daar vindt je ook de voorkant van een echte bus, waarin de kinderen naar hartenlust kunnen sturen, schakelen en de knopjes bedienen. Ook is er bedieningsconsole uit een treincabine. Op het scherm boven de console kunnen diverse OV films worden bekeken.

 

Modeltreinbaan
De trein liefhebbers kunnen  hun hart ophalen bij de modeltreinbaan. Er rijden dan H0 modellen van de NS in verschillende uitvoeringen rond. Er zitten al heel wat uurtjes in de bouw van de treinbaan.
     
                             De achtergrond is geschilderd door kunstenares Boukje van der Werf

Schaalmodellen
Diverse, met de hand gemaakte, schaalmodellen van autobussen en treinen zijn te bekijken en zeker de moeite waard. 

   

Foto materiaal
In het museum zijn veel foto's van het openbaar vervoer tentoongesteld,  vanaf het begin tot aan het huidige openbaar vervoer.

Het wagenpark
Er zijn ook echte bussen te zien, welke opgesteld staan in en voor het museum.  De bussen zijn van buiten en van binnen te bekijken tijdens de openingstijden van het museum. 

Bibliotheek, leeshoek
De bibliotheek bevat meer dan 1500 titels over het openbaar vervoer van vroeger en nu, over trams, veerboten, treinen, bussen etc. De aanwezige tijdschriften liggen overzichtelijk in een stelling. In de leeshoek kan men onder het genot van een kopje koffie of thee de diverse boeken en bladen worden ingezien. Door de vele boeken en tijdschriften is de museumbibliotheek uitermate geschikt voor OV liefhebbers om gegevens op te zoeken maar ook voor schoolprojecten, zoals voorbereidend werk bij spreekbeurten bijvoorbeeld.
Daarnaast kunt u altijd bij één van onze museummedewerkers terecht voor vragen of assistentie bij het opzoeken van gegevens.

  

De aanwezige titels van de boeken zijn te  raadplegen via deze link De zoekfunctie is te vinden via Control F, waarna de zoekbalk in het beeld verschijnt en U een zoekterm in kan vullen. Het zoeken kan op titel, schrijver, ISBN nummer maar ook op interesse. Ook is er een overzicht van  diverse dienstregelingen de aanwezige dienstregelingen zijn te raadplegen via deze link. Daarnaast zijn er vele tijdschriften te vinden uit binnen en buitenland te vinden via deze link
De boeken, tijdschriften en dienstregelingen kunnen alleen tijdens de openingstijden in het museum worden geraadpleegd. Uiteraard kan dit met een kopje koffie, thee of limonade
 

Archief
In het archief van het museum worden alle historische materialen uit het openbaar vervoer bewaard. Dit materiaal wordt allemaal bekeken, gesorteerd en digitaal vastgelegd 
Als het historische waarde heeft voor het museum wordt het bewaard en eventueel tentoongesteld in het museum.

                            

    

Published on  September 7th, 2023